Gymnastiek

De gymnastiekafdeling van Sparta-Delft biedt lessen aan voor alle leeftijden, voor jongens, meisjes, dames en heren. Het begint met guppie-sport, gymnastiek voor kinderen van ongeveer 4/5 jaar. Tijdens de lessen komen alle aspecten van de basisvormen van bewegen aan bod, maar ook het zingen van gezellige liedjes en bewegen op muziek. Als de meisjes en jongens ongeveer 6 jaar worden stromen ze door naar een van de meisjes- of jongensgroepen.

Voor dames en heren is er naast de turngroep ook een les waar conditiegymnastiek centraal staat. Ook heeft Sparta nog een volleybalgroep waar gezelligheid centraal staat. Maar ook deelname aan wedstrijden kan natuurlijk op het programma staan.

Meisjes- en jongensturnen

Tijdens de lessen word er geturnd op diverse toestellen. De officiële toestellen bij meisjes zijn de sprong (over kast of pegases), brug met ongelijke liggers, evenwichtsbalk en lange mat of vloer op muziek. De officiële toestellen bij de jongens zijn de sprong (over kast of pegases), brug met gelijke liggers, rekstok, (stille) ringen, voltige en lange mat of vloer. Uiteraard worden er ook spelletjes gedaan. Oefeningen om de kracht, lenigheid en motoriek te verbeteren komen ook aan bod.

Sparta-Delft heeft een levendige damesselectie, hier wordt meer aandacht besteed aan het turnen op de toestellen en aan de kracht en lenigheid. Tevens wordt er verwacht dat alle leden van de selectie meedoen aan de wedstrijden. Lid worden van de selectie gebeurt alleen op uitnodiging.

Wedstrijden

Ieder jaar wordt er de Sparta-Happening georganiseerd, dit is onze onderlinge wedstrijd. Alle leden van de meisjes-, jongens-, dames- en herengroepen kunnen hier aan meedoen op hun eigen niveau. In diverse categorieën wordt gestreden om een medaille, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het belangrijkste is dat de deelnemers een leuke dag hebben. Deze dag wordt ook vaak gebruikt om aan alle ouders, opa’s en oma’s en alle andere aanwezigen te laten zien wat er tijdens de lessen geleerd is. Naast de diverse categorieën wordt er ook nog een totaal clubkampioen bij de meisjes/dames en jongens/heren gehuldigd, deze krijgt de wisselbeker mee naar huis.

Verder doen de leden van de selectie mee aan de wedstrijden die georganiseerd worden door de KNGU, District Zuid-Holland, Rayon Zuid-Holland Noord. De selectie doet mee aan de 3e en 4de divisie wedstrijden, deze wedstrijden hebben na plaatsing een landelijke finale.

Het niveau is afhankelijk van leeftijd (het geboortejaar) en welke divisie je turnt. Vanaf het jaar dat je 9 wordt zijn er pas regionale wedstrijden. In het algemeen wordt er in de categorieën Instap (9 jaar), Pupil 1 (10 jaar), Pupil 2 (11 jaar) en Jeugd 1 (12 jaar) verplichte landelijke oefenstof geturnd (het NTS). In de categorieën Jeugd 2 (13 jaar), Junior (14-15 jaar) en Senior (16 jaar en ouder) wordt er keuze oefenstof geturnd.